BENVINGUDA

BENVINGUDA INSTITUCIONAL

La “Fira Virtual Coop’Art, Mostra del comerç d’artesania” és un esdeveniment amb l’objectiu de visibilitzar el paper de l’artesania per a la innovació comercial i la singularització dels territoris.

Aquesta Fira Virtual tanca el cicle d’accions dutes a terme per la Gerència de Serveis de Comerç de la Diputació de Barcelona en el marc del projecte transfronterer Coop’Art. El 2019 es celebrava a Barcelona el Seminari “ Artesania i Comerç: Oportunitats i Reptes” on es mostraven les possibles sinèrgies entre dos sectors fins el moment (o: sovint allunyats) allunyats però amb potencialitats de col·laboració: el sector de l’artesania amb fortes dificultats per a la comercialització dels seus productes i el comerç urbà amb necessitat de repensar el petit negoci i la posada en valor dels seus espais.

La crisi sanitària de la COVID-19 ha precipitat tendències que s’anunciaven al nostre territori tímidament: la valorització del producte local i la presència de la digitalització. Davant de l’augment de la compra en línia, el món artesanal i del comerç cerquen noves estratègies de diferenciació per connectar amb un nou tipus de consum que cerca el vincle emocional, el valor del fet a mà i la preferència de productes de circuit curt.

L’olor, el tacte i l’empremta ofereixen noves experiències per al consum. La peça artesanal aporta un valor afegit per al comerç en entorns creatius i dinàmics de les ciutats on volem viure.

En aquesta línia, la Gerència de Serveis de Comerç continuarà treballant per acompanyar estratègies que posin en valor la singularitat de l’artesania per configurar nous territoris creatius.

PRESENTACIÓ COOP’ART

La Gerència de Serveis de Comerç (GSC) de la Diputació de Barcelona participa en el projecte COOP’ART (2018-2021), un programa transfronterer (POCTEFA INTERREG) per potenciar l’artesania artística com a eina de valorització del patrimoni cultural i l’atractiu turístic del territori. Es tracta d’un projecte on participen 13 socis catalans i francesos i liderat per la Cambra Regional dels Oficis d’Occitània i Pirineus-Mediterrània.

En el marc del projecte Coop’Art, la Diputació de Barcelona ha dut a terme diferents accions d’ impuls a la comercialització de l’artesania i a la innovació comercial.

  • Identificació dels canals de comercialització de les empreses artesanes i oportunitats de singularització del comerç local.
  • Formulació d’estratègies per a dinamitzar els centres comercials urbans amb projectes creatius i artesanals per als locals buits o en desús.
  • Redacció d’un Pla per la millora del posicionament del sector artesà en el comerç local.
  • Capacitació del personal tècnic dels Ajuntaments, empreses artesanes i comerç a través de formacions específiques de venta de productes artesans en el comerç, packaging sostenible, creació de marca…

Aquestes accions s’insereixen dins d’una estratègia de posada en valor de l’artesania en el context del comerç urbà. Poc a poc municipis com Manresa, Badia del Vallès, la comarca de l’Anoia… s’han sumat a la iniciativa de singularitzar el seu comerç i posar en valor els seus territoris a través de l’artesania.

TERRITORI COOP’ART

TALLERS ARTESANS DELS EXPOSITORS

Nubuckcuir Handmade bags

Nubuckcuir realitza petites i limitades col·leccions de complements en cuir. El procés de producció, totalment artesanal, té en compte des de la selecció del cuir (procedent d’adoberies locals) al disseny i cosit de cada peça de forma personalitzada i aprofitant les característiques de cada peça de cuir.

Rojo Tierra

Rojo Tierra és una empresa de Copons d’estampació de tèxtils des d’una perspectiva sostenible: tenyeixen teles de cotó, seda, lli…amb tints naturals i realitza estampacions a partir de les recol·leccions de plantes i fulles del voltant (eco-print) per a roba i complements.

La Torneria

Jordi Pladevall reobre la Torneria, recuperant la tradició de l’ofici de torner d’herència familiar. Jordi Pladevall produeix peces artesanals a mida i confecciona col·leccions de decoració i il·luminació, combinant les tècniques artesanals del torn amb dissenys actuals.

Sama Genís

Sama Genís treballa al seu taller del Carrer de la Riera explorant la recerca plàstica de la ceràmica: de les peces utilitàries a les instal·lacions artístiques, el seu treball mostra una investigació constant amb les tècniques, matèries i formes portant al límit el fang i els esmalts.